Bezbednost web sajtova-Hakeri,virusi i neovlašćeni pristup

Bezbednost web sajtova-Hakeri,virusi i neovlašćeni pristup

Svaki hakerski produkt je potencijalna opasnost za Vaš računar

Sa napretkom tehnologije dolazi i do razvoja mogućnosti za maliciozne aktivnosti koje su neizostavni segment savremenog IT sveta.
Statistički gledano, jako mali broj internet korisnika danas obraća pažnju na ove stvari – bar do trenutka dok i sam na neki način ne postane žrtva ! Bezbednost web sajtova postaje velika enigma !

Sve veći broj hakerskih napada na sajtove, dovodi do grube slike koja nas opominje i navodi na zabrinutost za naše web sajtove. Tako na primer, obarani su razni veliki portali, recimo 30.avgusta 2011 oboren je i sajt Vikiliksa (wikileaks.org), o čemu je govorio i članak na RTS portalu – RTS :: Oboren sajt “Vikiliksa“.  Čišćenje sajta od virusa i zaštita je posao koji zahteva znanje, iskustvo i strpljenje.

Uništavanje i uklanjanje bilo kakvog malicioznog koda sa internet strane/računara ni u kom slučaju ne sme da se shvati kao pokretanje “dobrog antivirus” programa – ovakav krajnje “amaterski pristup” može da dovede do opasnih posledica po Vaše podatke nakon izvesnog vremena .

Svakodnevno se govori i kako se prema hakerski napad na Facebook ili neki drugi poznatiji sajt. Propusti na Fejsbuku su kao primamljivi indijskim hakerima. Nedavni hakerski rat SCG i HR je imao više medijski epilog nego što je bilo realno stanje. Sve u svemu, pravi Sajber rat je u toku i zato morate držate otvorenim i vaše treće oko. U najmanju ruku, ako imate web sajt, možete biti žestoko spamovani da vaš mail server bude bleklistovan i ugašen zbog toga.

PejinSystems Bezbednost web sajtova
PejinSystems Bezbednost web sajtova

U ovom izlaganju posebnu pažnju posvetićemo zaštiti web sajtova

Kako zaštititi sajt od napada- Bezbednost web sajtova

Logično pitanje koje se nameće na samom početku jesete ono trivijalno “Kako zaštititi svoju web prezentaciju ” .
Jedini pravi i tačan odgovor je – APSOLUTNA ZAŠTITA NE POSTOJI!

Prethodno istaknuta činjenica proizilazi iz same suštine problematike :  Haker ( potencijalni napadač) je u najvećem broju slučajeva dobar programer sa dobrim planom i strategijom .
Inženjer/dizajner je stručnjak, obučen i školovan da finalni produkt nastaje kao etički cilj – dok je haker najčešće podjenako dobar stručnjak ali sa drugačijom vizijom i ciljevima .
Na primer, dok jedan kvalitetan inženjer provede godine školovanja da stekne kompetenciju za kreiranje kvalitetnog proizvoda, haker za isto vreme pronalazi i one najsitnije previde programera koje bi mogao da iskoristi na loš način ! U najširem smislu, to čak i ne mora da bude greška programera – dovoljno je da se uoči potencijalna “rupa” u koncepciji softvera recimo  i da to hakerima bude dovoljno za zloupotrebu .

Za kvalitetnu zaštitu web sajta , pre svega je potrebno da Vaš računar održavate maksimalno bezbednim – pogotovo ako je Vaš web sajt CMS -tipa .  Haker može na milion načina da kompromituje i ugrozi Vaš web sajt , a svaki od tih načina najčešće se vezuje za : krađu lozinke i pristupnih podataka .
Međutim , uz  perfidne varijante napada,  sajt se može oboriti na više načina ali je vrlo nezgodno ako se to uradi lukavo, koristeći htaccess fajl ili PHPShell za napad na sajt.

Saveti za sigurnost i zaštitu sajta

Predlažemo Vam kao meru predostrožnosti i očuvanja kvaliteta, truda i ulaganja u sajt, redovnu kontrolu web sajta na maliciozne kodove i napade. Jednostavno, držite vaše sajtove ažurnim, redovno radite bekap sajtova, baza i bitnih elemenata. Uz pomoć sveže baze, moći ćete da vratite sajt u prvobitno stanje i na taj način smanjiti rizik od gubitka podataka. Servis računara obavljajte barem jednom u nekoliko meseci, ikoliko nemate iskustva u proveri bezbednosti sistema.
Medjutim , ono što će Vam doneti najveću dozu sigurnosti jeste – ISKUSAN PROGRAMER , koji prati korak razvoja malicioznih i antimalicioznih programa .