Facebook za Android – zabava ili potpuni gubitak privatnosti

Facebook – Besplatan gubitak privatnosti ?

Ukoliko broj korisnika Facebook-a nastavi da raste ovom brzinom u sledećoj godini premašiće broj stanovnika Kine, piše Mashable.com. 

Neminovna je činjenica da socijalne mreže sa napretkom tehnologije uzimaju sve veći primat u internet svetu.
Pristalice socijalnih mreža iz puno različitih razloga koriste iste – od zabave , informacionih razloga pa do kvalitetnog biznis marketinga .

Takođe , razvoj handheld uredjaja (pametnih telefona , tableta i sl.) omogućio je pristup socijalnim mrežama praktično gde god da se nalazite . Korisnici koji su malo više upućeni u Android / iOS počeli su ozbiljno da razmišljalju o nastavku “saradnje” sa Facebook aplikacijom – evo i zašto :

Facebook narusavanje privatnosti
Facebook narušavanje privatnosti

 

Uništavanje privatnosti  i identiteta

Naime, jako mali broj korisnika obraća pažnju na činjenicu da pri instalaciji Facebook aplikacije , kao i svih ostalih na Android uređajima proizvođač traži određene dozvole od Vasi nastavak instalacije omogućava tek nakon Vašeg prihvatanja uslova .
Jedan od većih problema današnjice jesu oni korisnici kojima prethodno navedeni uslovi predstavljaju isključivo dosadan korak tokom instalaciji i klikanjem na dugme Prihvati, završavaju svaku interakciju sa ovim dozvolama. O čemu se zapravo radi ?

Facebook traži da:

  • čita vaše SMS i MMS poruke,
  • meenja stanje mreže, pali i gasi WiFI,
  • menja audio podešavanja, snima audio, snima slike i video klipove,
  • menja vaše lične informacije, poput dešavanja u kalendarima, slanja emaila bez vašeg znanja…

Neke od ovih stavki imaju smisla kada uzmemo u obzir zvono notifikacije, obaveštenja o rođendanima i slično .
Međutim , ako dobro pogledate , najnovija verzija Facebook aplikacije verovali ili ne , traži pristup vašoj lokaciji, sms mms porukama , prati vaše odlazne i dolazne pozive , kupi informacije o lokaciji , serijskom broju telefona i tome slično .

Ukoliko samo malo skrenete pažnju na prethodno navedene činjenice , videćete da apsolutno ne postoji opravdani razlog za sve ove dozvole .
Gore navedena činjenica stavlja jedan veliki znak pitanja i pored njega znak uzvika kada se pomene Facebook aplikacija za mobilne telefone .
Odgovorni ljudi iz Facebook kompanije su pokušali da nam odgovore na veliki broj pitanja koja su imala sličnu tematiku-Čemu ovo ?
Moramo priznati da odgovori ni blizu nisu otklonili nase nedoumice- štaviše ako pogledate da objašnjenja krucijalnih dozvola i onih najsumnjivijih sa liste NE POSTOJE , savršeno je jasno o čemu se radi !

Šta dalje?

Gore navedene činjenice ne predstavljaju neku neotklonivu prepreku ili razlog  za dugoročnu brigu -samo treba da podstaknu na razmišljanje .
Korisnici pametnih telefona bi definitivno trebali da obrate pažnju šta u stvari sve donosi svet modernih tehnologija – mnogi su vremenom  i sa povećanjem zahteva za pristupom ove socijalne mreže i izbacili, dok dobar deo korisnika i dalje ne dotiču ove izmene .

Čelnici Facebook-a i dalje pokušavaju da ubede korisnike u benignost dozvola  ->
Dobro ili ne – procenite sami ?