Google Maps prati Vaš svaki pokret . Proverite Vašu istoriju lokacije da se uverite !

Google vas prati gde god da krenete

Kompanija Google poslednjih dana našla se na metama kontroverzi – stavljena je u isti koš sa firmama koje se bave globalnim data majningom (global data mining), a već juče je Rupert Murdoch objavio – “Google worse than the NSA” dodavši “NSA invazija na privatnost je opasna ali ništa u poredjenju sa Googlom”
Premda traje već dugo , ova rečenica podstakla je mnoge korisnike smartphon-a na razmišljanje o sopstvenoj privatnosti- svi nosimo smartfone sa sobom , dakle mi smo več “pokretne mete”.

Evo i dokaza : na smartfon uredjaju koji nosite sa sobom , posetite link i proverite da se zaista radi o istini !

Praćenje lokacije- zabrinjavajuća činjenica

Lokacija svakog pojedinca je izuzetno osetljiva informacija . U današnjem munjevitom svetu , promene mesta su česte i uzrokovane različitim svrhama , medjutim , kada se malo bolje sagleda, narušavanje privatnosti lokjacije moglo bi da predstavlja ozbiljnu pretnju savremenom svetu jer je savršeno jasno da danas jedna benigna funkcionalnost posle malo vremena najčešće izgubi primarnu svrhu .

Na sve to Google nam kaže sledeće : Ne želite tracking – u redu ! Isključite funkcionalnost praćenja lokacije i čuvanja istorije i nećete imati problema . Većini korisnika ovo zvuči kao sasvim razumna odluka i objašnjenje , mešutim sada se pojavila nova alarmantna činjenica -iz nekog razloga , i nakon isključivanja , ova funkcionalnost se ponovo uključuje ,sama od sebe , ukoliko na telefonu postoji neka aplikacija koja traži pristup GPS-u ili lokaciji .
Sam zaključak je prilično intuitivan – biće izuzetno teško zadržati potpunu privatnost u savremenom IT svetu.

Zašto nas prate

Verovatno bi mnogi od vas postavili pitanja koja bi mahom imala istu suštinu :  Kakvu korist ima Google od praćenja tolikog broja korisnika . Odgovor je jednostavan – u pitanju je ciljani advertajzing (targeted advertising).
Ako ste se ikada pitali odakle milijarde Zuckerbergu ili Google korporaciji suština je u informacijama o korisanicima .
Google će na zahtev klijenata prodati informacije o više svojih članova i to podatke koje su prikupili na gore opisani način , i u svrhe marketinga će iste prodati nekoj advertajzing kompaniji koja će vam recimo na mejl adresu slati obaveštenja o prodaji ,akcijama i slično . Ako ste se ikada pitali kako je neki mejl reklamne prirode dospeo u Vaše sanduče pa čak i iz Amerike ili slično -eto odgovora .
Nemojte zaboraviti sledeće -ovo je sve legalno , jer vi ste prihvatili uslove korišćenja (to je onaj deo instalacije aplikacija koji se tragično zove Next-Next-Next deo . Negde izmedju dva Next-a se definitivno nalaze uslovi saradnje koje malo ljudi pročita )