Kako Facebook zarađuje novac?

Facebook je izlaskom na berzu postao multi-milijarderska kompanija a mnogi se pitaju kako najveća društvena mreža zarađuje novac?

Mnogi su svesni činjenice da je Facebook izuzetno popularna društvena mreža sa oko 900 miliona korisnika koji su do sada postvili nekoliko milijardi fotografija i ostalog sadržaja, ali kako je to posao, tj. kako od toga napraviti online zaradu vrednu milijarde dolara? Zapravo, to je prilično jednostavano.

Osnova Facebook-ovog poslovanja je online oglašavanje, to su oni mali oglasi koji se nalaze na desnoj strani Facebook zaslona.

U prva tri meseca 2012. godine, Facebook je prodao oglase u vrednosti od 872 miliona dolara, ili gotovo 1 dolar po korisniku. Ovo predstavlja 82 posto Facebook prodaje, što je svakako mnogo ali zapravo je pad sa 85 posto 2011. , ili 95% koliko je iznosilo u 2010 godini.

Ostatak Facebook-ovog poslovanja temelji se na plaćanjanju i drugim naknadama. To se većinom odnosi na prodaju Facebook Credits, koje ljudi koriste u igrama na društvenoj mreži kao što je FarmVille.

U prva tri meseca 2012 , segment Facebook poslovanja koji se odnosi na plaćanja i ostale naknade generisao je 186 miliona dolara prihoda, što predstavlja oko 18% od Facebook-ove ukupne online zarade.

Pored uzimanje procenta od Facebook plaćanja tj. za pružanje usluge plaćanja, najveća društvena mreža na svetu ostvaruje zaradu od “postupaka koji su povezani sa transakcijama za razvoj preduzetništva i naknada koje dolaze od različitih mobilnih usluga”. Međutim, Facebook naglašava da za sada ovaj segment njegovog poslovanje ne donosi nikakvu značajnu online zaradu i da ga zbog toga trenutno smatra “nevažnim”.

Predviđanja govore da će zarada koju Facebook ostvaruje uzimajući procenat od plaćanja na svojoj društvenoj mreži i ostalih naknada, nastaviti da raste u budućnosti. Oglašavanje na Facebook-u će i dalje ostvarivati najveću online zaradu ali će taj procenat biti u opadanju.

 

Izvor : Večernje novosti