Da li je ovo konacan krah bezbednosti ANDROID mobilnih uredjaja ? (FOTO+tekst)

NSA može da pristupi korisničkim podacima svih vodećih “pametnih” telefona, poput liste kontakata, poziva, SMS saobraćaju, zabeleškama i podacima o lokaciji – ovo zvuči kao već vidjeno ! Ono što sledi verovatno je iznenadilo čak i same predstavnike Google-a i Samsung-a !

Austrija pokreće istragu protiv NSA zbog špijuniranja
Špijuniraju Srbiju, a u stvari prate Rusiju

 

The National Security Agency i bliski kooperanti planiraju da provale u sisteme Googla i Samsunga , hakuju Appstore i inficiraju smartfonove korisnika sa spajverom , otkrio je tajni dokument , nedavno presretnut.

Projekat je pokrenut pod okriljem alijanse Five Eyes  koju  čine  US, Kanada,UK, Novi Zeland i Australia.

Ova vest objavljena je na amerckoj televiziji CBS , a kodno ime operacije je “Irritant Horn”.

Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) može da pristupi korisničkim podacima svih vodećih “pametnih” telefona, piše nemački nedeljnik “Špigel”.

Magazin se poziva na internu dokumentaciju agencije NSA i britanske tajne službe GCHQ u kojima one opisuju uspostavljanje posvećenih timova za probijanje zaštitnih mera na popularnim “smartfonovima” – “ajfon”, “blekberi” i “android”.

Podaci kojima na taj način ove službe pristupaju sadrže kontakte, liste poziva, SMS saobraćaj, zabeleške i podatke o lokaciji, preneo je AP.

Nemački list navodi da dokumenta ne pokazuju da NSA masovno špijunira korisnike mobilnih telefona, ali da se te tehnike koriste kako bi se prisluškivali određeni pojedinci.

“Špigel” ne navodi na koji je način došao do tih podataka, ali jedan od autora članka koji je u nedelju objavljen je Lora Poitras, američka režiserka koja je blisko povezana sa odbeglim američkim obaveštajcem Edvardom Snoudenom.

Snouden je od juna ove godine u više navrata medijima dostavljao raznovrsnu dokumentaciji o tajnim programima uz pomoć kojih američke vlasti špijuniraju skoro sve vidove komunikacija u svetu

Postojanje špijunskih centara američkih obaveštajnih agencija u Zagrebu, Sarajevu i Prištini nije iznenađenje, a glavni cilj jeste praćenje aktivnosti Rusije na ovim prostorima. Sa ovom ocenom slažu se svi sagovornici „Novosti“ nakon što je britanski „Indipendent“ objavio podatke o mreži „špijunskih gnezda“ u Evropi, pozivajući se na dokumenta bivšeg službenika NSA Edvarda Snoudena.

Prema saznanjima ovog lista, centri za prisluškivanje u regionu nalaze se u američkim ambasadama u Zagrebu, Sarajevu i Prištini. Neki domaći analitičari, povodom izgradnje nove ambasade SAD na Dedinju u Beogradu, tvrdili su da će upravo tu biti smešten regionalni centar CIA.

 

Da li je Google znao da američka Agencija za nacionalnu bezbednost NSA i britanska obaveštajna agencija GCHQ koriste kolačiće za praćenje korisnika servisa kompanije? 

finding-app-servers app-store-article-display-b