Srpski IT sektor može da postane lider u regionu!

Kosta Andrić, direktor projekta ICT HUB, o ulaganju u domaće tehnološko preduzetništvo

TEHNOLOŠKO preduzetništvo dobija na značaju u Srbiji, o čemu svedoči i sve veći broj startap kompanija. Ipak, da bi domaći IT sektor postao lider u regionu, neophodna je podrška i pomoć, kako države, tako i privrednih krugova.

– Tehnološko preduzetništvo daje najbrže i najkonkretnije rezultate. Startapi i kultura tehnološkog preduzetništva postaju sve vidljiviji u Srbiji i regionu, što je više nego dobar signal – naglašava Kosta Andrić, direktor projekta ICT Hub. – Sve je više inicijativa koje za cilj imaju da obezbede mehanizme podrške preduzetnicima, pa je tako danas u Srbiji osim ICT Huba, kao novog inkubatora, aktivan i investicioni fond Startlabs dva projekta SEEICT-a, škola preduzetništva Startap akademija… I upravo sada je pravo vreme da se ohrabre mladi ljudi i ojača njihov entuzijazam sa idejom da iskoriste savremene tehnologije.

*Šta tačno ICT Hub nudi mladim preduzetnicima?

– Edukaciju i kurseve koji su važni za svaki biznis. Oni podrazumevaju uspešno započinjanje sopstvenog biznisa i vođenje sopstvene firme, pravno i finansijski, strateški menadžment, projektni menadžment, rad u timovima, tehnike promocije, prodaje i marketinga. Tu je i mogućnosti povezivanja sa istraživačima sa univerziteta, povezivanja sa potencijalnim investitorima, kao i pronalaženja novih zaposlenih – objašnjava Andrić.

*Koliko je važna pomoć države, ali i korporativnog sektora u razvoju domaće IT industrije?

– Upravo jedinstvenost ICT Hub-a leži u činjenici da je u pitanju inicijativa koja dolazi iz korporativnog sektora, što definitivno nije čest slučaj kod nas. Podrška mladim, talentovanim i obrazovanim pojedincima da svoje ideje pretoče u konkretne projekte, koji će obezbediti pre svega njihov lični prosperitet, ali i razvoj zajednica u kojima posluju, predstavlja srce onoga što se danas smatra potencijalom razvoja Srbije. Takođe, razvoj preduzetništva kod mladih u IT industriji je i sama Vlada Srbije definisala kao jedan od prioritetnih potencijala razvoja zemlje – podseća naš sagovornik.

IZVOR : http://www.novosti.rs/