Šta je responsive web dizajn i kako se postiže ?

U eri savremenih handheld uređaja (handheld – prenosivi uređaji tipa android mobilnih telefona, tableta i slično) sve više se spominje termin “responsive” , koji se koristi u kontekstu web dizajna . Ukoliko ste se pitali šta to znači onda je ovaj tekst namenjen baš Vama.

Jedna od glavnih karakteristika savremenog Interneta sa aspekta njegovog korišćenja je da sve veći broj osoba koristi sve veći broj različitih uređaja da bi pristupao Internetu sa različitih mesta, na različite načine.
Objedinjavanje doživljaja pri pregledanju nekog Web sadržaja i prilagođavanje doživljaja njegovog korišćenja (korisnički doživljaj – User Experience – UX) određenoj platformi (kompjuter, tablet, mobilni telefon…) naziva se Responsive Web Design.
Šta to praktično znači : Danas se pod pojmom kvalitetnog web sajta podrazumeva ona web prezentacija koja daje jasan prikaz i prezentaciju sadržaja uz bitan podatak da grafički interfejs sajta mora da bude kvalitetan,savremen i “moćan” . Mogćnost korišćenja, odnosno stepen iskoristivosti podataka na sajtu najčešće jesu bitan faktor lojalnosti korisnika nekom sajtu , ali zaista nisu jedini.
Klasičan primer koji potkrepljuje navedenu činjenicu jeste situacija u kojoj osoba želi da pročita dnevnu štampu . Različiti su faktori koji izazivaju odanost korisnika jednom portalu  : navika , kvalitet članaka i autora, ciljni sadržaj i slično . Međutim, postoje i oni korisnici , kojima je najbitniji faktor navigacija i preglednost sadržaja. Iz prethodno navedenog proizilazi sledeće : Ukoliko grafički interfejs, preglednost i navigacija nisu odgovarajući po kriterijumima korisnika, on će jednostavno pronaći portal koji to zadovoljava .
tu se dolazi do jednog od ključnih principa u održavanju konkurencije : “Korisnik može da ima hiljadu razloga da posećuje Vaš internet sajt, ali SAMO JEDAN je dovoljan da ga nikad više ne otvori ”
S tim u vezi, osobe zadužene za kreiranje i održavanje web sajtova , shvatili su težinu svog posla i njemu pristupaju u skorije vreme na vrlo ozbiljan način .

Gde se tu sad uklapa priča o responsive web dizajnu ?

Kao što je već navedeno , danas se internetu pristupa sa mnogo različitih uređaja u zavisnosti od situacije i mogućnosti, a ono što je krajnjem posetiocu sajta bitno , je da istom sadržaju može da pristupi sa bilo kog moste, ukoliko poseduje uređaj sa mogućnošću korišćenja interneta .
Upravo zato je potrebno da Vaša internet prezentacija bude potpuno prilagođena i mobilnoj upotrebi .

Razlika u prikazu web sajtova na računarima i handheld uređajima leži u različitoj rezoluciji izlaznog prikaznog uređaja odnosno ekrana .
S toga je potrebno osim prezentacije za računare , potpuno prilagoditi prezentaciju i mobilnoj upotrebi .

Proverite preko računara kako Vaš web sajt izgleda na mobilnim uređajima

Ukoliko niste sigurni kako su se elemnti Vašeg sajta prikazali na mobilnim uređajima , naš tim ima predlgo za Vas.
Naišli smo nedavno na internet portal koji nudi mogućnost emulacije, odnosno vizuelnog prikaza Vašeg sajta  na mobilnim uređajima u samo par klikova .

http://mobiletest.me/  portal , nudi korisnicima da unesu URL svog web sajta (tačnu web adresu) i nakon nekoliko sekundi na ekranu će se simulirati i prikazati ekran mobilnog uređaja sa prikazom traženog web sajta.
Kao dodatne opcije, portal nudi izbor orijentacije ekrana i prikaza na različitim tipovima mobilnog uređaja.
Mi smo se testirali ,probajte i Vi !

Capture

Capture1

Za sva pitanja, nedoumice i inforamcije u vezi responsivnog web dizajna, budite slobodni da kontaktirate naš IT sektor !