U 60 odsto napada na Android uređaje cilj krađa novca!

Krađa novca bila je cilj 60 odsto napada na Android uređaje, za šta su korišćeni zlonamerni programi, rezultat je istraživanja koje su spoveli Kasperski lab i Interpol od avgusta 2013. do jula 2014. godine

BEOGRAD – Krađa novca bila je cilj 60 odsto napada na Android uređaje, za šta su korišćeni zlonamerni programi, rezultat je istraživanja koje su spoveli Kasperski lab i Interpol od avgusta 2013. do jula 2014. godine.

Napade su registrovali Kasperski Lab bezbednosni proizvodi, a prema istraživanju nazvanom “Mobile CyberThreats“, prevaranti su uglavnom ciljali korisnike u Rusiji, ali su i Ukrajina, Španija, Velika Britanija, Vijetnam, Malezija, Nemačka, Indija i Francuska takođe visoko na listi ciljeva napadača.

U apsolutnom smislu, bilo je više od 588.000 Android korisnika širom sveta, koji su se suočili sa finansijskim malverom (Trojan – SMS i Trojan – Banker) u toku izveštajnog perioda, što je šest puta više od broja iz ekvivalentnog perioda 12 meseci ranije.

Generalno, 57,08 odsto svih prijavljenih incidenata uključivali su napade koje koriste programe iz Trojan SMS malver porodice. Oni su dizajnirani za slanje poruka na kratke brojeve sa dodatnom tarifom, bez znanja vlasnika.

Rusija je na drugom kraju najvećeg broja Trojan SMS napada sa 64,42 odsto svih Kasperski Lab Anti -virusnih detekcija registrovana na uređajima korisnika iz ove zemlje.

Oko četvrtine Trojan – SMS napada su otkriveni u Kazahstanu (5,71 odsto), Ukrajini (3,32 odsto), Španiji (3,19 odsto), Velikoj Britaniji (3,02 odsto), Vijetnamu (2,41 odsto), Maleziji (2,3 odsto), Nemačkoj (2 odsto ), Indiji (1,55 odsto) i Francuskoj (1,32 odsto).

Preostalih 1,98 odsto napada koristilo je Trojan – Banker malver koj, kada se kombinuje sa Trojan – SMS funkcionalnošću, može ukrasti podatke bankovne kartice, kao i korisnička imena i lozinke za onlajn bankarske usluge.

Rusija je na vrhu ovog grafikona, sa 90,58 odsto svih Trojan – Banker detekcija registrovanih na teritoriji Ruske Federacije.

Na preostalom delu top 10 liste svi imaju relativno mali nivo napada – Kazahstan, Ukrajina, Belorusija, SAD, Litvanija, Azerbejdžan, Bugarska, Nemačka i Uzbekistan.

“Uspešna Trojan – Banker infekcija može dati prevarantima pristup svim novčanim sredstvima žrtve, a Trojan – SMS treba da zarazi desetine ili čak stotine uređaja da bi doneo profit. Pored toga, svi zaraženi korisnici trenutno ne koriste mobilnu Online Banking aplikaciju. Zato i postoji takva razlika u broju Trojan – SMS i Trojan – Banker napada koja su registrovali naši proizvodi” , objasnio je viši analitičar virusa u kompaniji Kasperski Lab Roman Unuček, a navedeno j u saopštenju kompanije Kasperski i Interpola.

IZVOR : http://www.novosti.rs/